Vrei să faci puzzle-urile ca un profesionist? Urmează cele 10 strategii simple pe care ți le-am pregătit mai jos și transformă activitatea de asamblare într-o experiență relaxantă și distractivă.
Asamblarea jocurilor puzzle este incitantă la orice vârstă. Este o pasiune care îți poate aduce multe bucurii și satisfacții, fiind în același timp antrenantă pentru mintea ta dornică de provocări. Dar, uneori, poate deveni copleșitoare. Din fericire, există o mulțime de tactici care te ajută să pui piesele în ordine mai repede decât te-ai aștepta. Pentru ca munca să-ți fie ușoară, ai grijă la câteva detalii “administrative”, și anume:
- Alege-ți un loc liniștit pentru a face puzzle. Evită, de exemplu, bucătăria. Un copil înfometat care își pregătește în grabă o gustare îți poate strica din greșeală imaginea din 1000 piese puzzle care este aproape completă. Crede-mă, nu îți dorești acest lucru!…
- Ușurează-ți munca folosind o suprafață de asamblare adecvată. Utilizează mereu o suprafață care este mai mare decât dimensiunea imaginii asamblate. Aceste detalii le găsești pe cutia fiecărui puzzle. Dacă nu ți-ai achiziționat încă o masă de puzzle, o măsuță obișnuită de cafea sau o suprafață unde poți reveni și în ziua următoare pentru a continua asamblarea, sunt variante pe care le poți lua în calcul.
- Ai grijă la lumină. O bună luminozitate te ajută să vezi mai bine toate detaliile pieselor: nuanțe, formă, dimensiune. Ideal ar fi să găsești un loc cu lumină naturală, astfel încât să poți vedea chiar și cele mai mici detalii ale imaginii.
- Pregătește-ți o gustare sănătoasă și o ceașcă de ceai. Te vei bucura de ele în timpul pauzelor scurte sau atunci când te gândești la strategia de asamblare a jocului puzzle.
Și acum ești gata de distracție! Citește aceste 10 sfaturi și bucură-te din plin de jocurile puzzle!
1. Alege înțelept
O alegere greșită te poate face să renunți chiar înainte de a începe. Dacă nu ai mai completat un puzzle din copilărie, nu te supraestima alegând un puzzle de 1000 de piese pentru prima dată. Începi cu un puzzle de 500 de piese sau chiar cu un model simplu de 240 de piese. Este foarte important să treci la un puzzle de 1000 de piese doar atunci când te simți pregătit pentru el. Ca orice alt sport mental, este nevoie de timp și de mult antrenament pentru a deveni un maestru desăvârșit.
Când ești gata pentru un puzzle de 1000 de piese, fii atent la imaginile pe care le selectezi pentru asamblare.
Sfat suplimentar: la început, evită puzzle-urile cu o singură culoare sau imaginile complexe în nuanțe predominant întunecate sau predominant deschise.
Explorează colecția de puzzle pentru adulți de la D-TOYS & ROOVI și selectează jocuri puzzle cu tematici diverse: peisaje care îți taie răsuflarea, scene din orașe, atracții turistice, animale sălbatice surprinse în mediul lor natural și multe altele. Puzzle-urile pentru adulți din aceste colecții au un nivel de dificultate mediu și sunt potrivite pentru începători.
De asemenea, alege pentru început puzzle-uri în formă dreptunghiulară. Chiar dacă puzzle-urile rotunde au mai puține piese, acestea sunt mult mai dificile. Așa că nu te lăsa păcălit.
2. Sortează inteligent
Când deschizi cutia, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să întorci toate piesele cu fața în sus. Un puzzle dreptunghiular este mai ușor de rezolvat dacă mai întâi potrivești marginile și colțurile. Așadar, separă piesele de margine de cele din mijloc.
Dacă ai o mulțime de piese de culori diferite, în această etapă poți separa piesele din mijloc în funcție de nuanțe. După ce ai făcut toți acești pași, oprește-te și analizează puțin întreaga imagine. S-ar putea să observi anumite asemănări și diferențe între piese sau chiar locul în care se potrivesc unele dintre ele.
3. Alcătuiește rama puzzle-ului
Odată ce piesele tale sunt grupate în categorii, este timpul să construiești rama puzzle-ului. Piesele din colțuri te vor ghida pentru a face acest lucru rapid. În general, această etapă se desfășoară destul de repede și te introduce în starea de relaxare și meditație specifice jocului puzzle.
Rama imaginii puzzle-ului îți oferă prima senzație de succes a muncii depuse. În plus, prinzi curaj să continui și devii optimist că vei duce până la capăt tot procesul de asamblare.
4. Lucrează pe secțiuni mici ale jocului puzzle
Dacă ai sortat deja piesele în funcție de nuanțe, poți începe să lucrezi la porțiuni mici, pe care mai apoi să le lipești în ordinea corectă. Când te blochezi, treci la o altă secțiune și apoi revino la cea anterioară. Fii flexibil în gândire și nu te panica dacă nu poți avansa în direcția dorită. Pur și simplu schimbă sensul sau privește imaginea dintr-o altă perspectivă.
În acest stadiu, s-ar putea să ai senzația că îți lipsesc piese sau că nu vei reuși niciodată să găsești logica puzzle-ului care se întinde în fața ta. Dacă ajungi în acest punct, ar trebui să urmezi sfatul numărul 5:
5. Ia pauze scurte din când în când
Jocul puzzle nu este despre a te stresa, ci despre a trăi fiecare moment cu atenție și a te bucura de întregul proces. Așa că, atunci când simți că ai nevoie de o pauză, pur și simplu ia-o și bucură-te cu adevărat de acel moment în care nu faci nimic.
După ce ai băut ceașca preferată de ceai, vei avea mai multă claritate în gândire și vei vedea care este următoarea mișcare pe care trebuie să o faci.
6. Nu te lăsa intimidat de partea din centru a jocului puzzle
Chiar dacă porțiunea centrală este mai dificilă într-un puzzle de 1000 de piese, de exemplu, nu intra în panică. După ce ai asamblat mai multe segmente, atașează-le mai întâi pe cele de după rama puzzle-ului. Deja numărul de piese începe să scadă semnificativ, iar partea centrală nu mai pare atât de înfricoșătoare, nu-i așa?
Încearcă să potrivești cât mai multe piese, răsucește-le și privește de mai multe ori imaginea puzzle-ului de pe cutie. S-ar putea să îți fi scăpat unele mici detalii, iar acum este momentul să le observi.
7. Nu-ți fie teamă să ceri ajutor
Dacă un puzzle de 1000 piese pare o sarcină dificilă pentru a fi rezolvată de unul singur, ia în considerare posibilitatea de a apela la ajutor. Rezolvarea unui puzzle de 1000 de piese împreună cu perechea ta poate contribui la consolidarea relației voastre și chiar la îmbunătățirea comunicării în cuplu.
De asemenea, asamblarea jocurilor puzzle poate fi o activitate frumoasă în familie, împreună cu copiii. Mai multe minți la un loc pot găsi mai repede soluția potrivită. Și astfel puzzle-ul devine o joacă minunată pentru toată lumea!
Copiii sunt fericiți când își petrec timpul cu părinții. În plus, puzzle-urile sunt un antrenament excelent pentru a-și menține mintea ascuțită. Iar sărbătorirea succesului alături de cei dragi creează legături de familie strânse și amintiri prețioase de care te vei bucura peste ani.
8. Nu renunța niciodată
Da, știm, ușor de spus, greu de făcut. Dar dacă îți stabilești în minte că a face puzzle este o activitate de relaxare și nu o sarcină obligatorie, nu vei simți nicio presiune. Și cu cât ești mai relaxat, cu atât mai repede vei reuși să pui toate piesele în ordinea potrivită.
Când lipești ultima piesă ce completează tabloul trăiești un sentiment minunat de împlinire. Merită așadar timpul și munca ta, iar la final, ești recunoscător că nu ai renunțat atunci când puzzle-ul ți se părea de nerezolvat.
9. Fii bun cu tine însuți
Jocurile puzzle pentru adulți necesită răbdare. Prin urmare, ia-ți tot timpul de care ai nevoie și încearcă să nu fii prea aspru cu tine însuți dacă nu poți rezolva puzzle-ul de 1000 de piese foarte repede. Abilitățile tale de asamblare se îmbunătățesc pe măsură ce faci tot mai multe jocuri puzzle.
Atenția, concentrarea și gândirea logică se rafinează în timp și cu cât devii mai bun, cu atât îți vei dori jocuri puzzle mai complexe.
10. Păstrează-ți o atitudine pozitivă
Atitudinea este totul, chiar și în puzzle-uri. Fii optimist, indiferent cât de haotic ți-ar părea la început fiecare joc puzzle pe care îl alegi. La urma urmei, este o activitate relaxantă și, dacă o iei ca atare, îți va aduce o mulțime de zâmbete și satisfacții neașteptate.
Ține minte că nu există mișcări secrete sau reguli stricte pe care să le respecți. Fii tu însuți, relaxează-te și bucură-te de fiecare experiență de asamblare.
Sperăm că aceste sfaturi te vor ghida printre sutele de piese de puzzle și te vor inspira să rezolvi toate puzzle-urile pe care le ai pe lista de dorințe.
Ai început deja să faci vreun puzzle 1000 piese de la D-TOYS & ROOVI? Împărtășește cu noi experiența și provocările tale de la începutul acestei aventuri uimitoare!