În era vitezei și a tehnologiei, când copiii „se împrietenesc” de la vârste tot mai fragede cu ecranele, devine tot mai stringent să încurajăm joaca în aer liber. Dar cum îi putem determina pe copii să aleagă joaca în aer liber în detrimentul ecranelor? Cum îi putem face să redescopere plăcerea explorării prin joc? Și mai ales, cum îi învățăm să se bucure și să aprecieze lucrurile simple, așa cum este joaca afară, alături de prieteni?
Dacă și tu ești părinte și cauți inspirație și soluții care să contribuie la dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copilului tău, citește acest articol până la capăt. Vei găsi în rândurile ce urmează informații utile și interesante despre:
- Importanța jocului în aer liber
- Beneficiile jocului în aer liber
- Modalități de a-i face pe copii să iasă la joacă afară
- Idei de activități în aer liber
Joaca în aer liber: de ce este atât de importantă
Libertate, aventură, cunoaștere – pe scurt, joaca în aer liber. Copiii au înclinația nativă de a explora lumea înconjurătoare, dar cu cât le asigurăm accesul mai de timpuriu la tehnologie și gadgeturi de tot felul, cu atât această curiozitate înnăscută se va diminua pentru că altceva (sau altcineva) și-a imaginat deja și a explorat în locul lor, oferindu-le rezultatul final într-o formă atractivă, dinamică și accesibilă. Pentru a le stimula imaginația și a-i face să fie în permanență curioși, este esențial să îi încurajăm pe copii să își folosească toate simțurile pentru a descoperi lumea înconjurătoare. Și ce modalitate mai bună am putea găsi decât să îi determinăm să petreacă un timp cât mai îndelungat afară!
Atunci când se joacă afară, copiii învață să își testeze propriile limite, se exprimă pe sine și învață să îi cunoască mai bine și pe ceilalți. Jocul în aer liber este cheia pentru o minte sănătoasă într-un corp sănătos, având efecte benefice profunde asupra dezvoltării fizice, psihice și emoționale a copiilor.
Jocul în aer liber: 6 beneficii majore
- Stimulează dezvoltarea fizică armonioasă
Experții spun că un copil de vârstă preșcolară ar trebui să petreacă zilnic cel puțin 3 ore afară, la joacă, pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă. Activitățile fizice favorizează dezvoltarea musculaturii, a sistemului osos și a sistemului cardiovascular. În plus, mișcarea în aer liber îmbunătățește coordonarea, echilibrul, reduce riscul de obezitate, miopie și de alte probleme de sănătate.
- Favorizează dezvoltarea abilităților sociale și a încrederii în sine
Prin interacțiunea cu alți parteneri de joc, copiii învață să comunice eficient, să coopereze și să lucreze în echipă, dezvoltându-și totodată inteligența emoțională. De asemenea, atunci când participă la jocuri cu alți copii, își dezvoltă sentimentul de încredere în propriile abilități, iar pe măsură ce stăpânesc aceste noi abilități și se implică în competiții, devin mai siguri pe ei și mai încrezători în propriile forțe.
- Ajută la diminuarea stresului și la gestionarea sănătoasă a emoțiilor
Jocul în aer liber este o modalitate excelentă pentru deconectare de la dispozitivele smart care sunt o sursă de stres la orice vârstă. Activitățile fizice favorizează eliberarea endorfinelor care ajută totodată la reducerea anxietății și la redarea stării de fericire. De asemenea, în timpul jocurilor, copiii se pot confrunta cu tot felul de emoții precum frica, dezamăgirea, frustrarea sau furia, pe care, tot prin joc și socializare, învață să le controleze și să le gestioneze într-un mod sănătos.
- Dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor
Jocul în aer liber îi ajută pe copii să gândească critic și să găsească soluții atunci când se confruntă cu provocări sau obstacole. De exemplu, în jocurile cu ceilalți copii, este nevoie uneori să caute rezolvarea anumitor probleme sau să găsească rapid împreună o cale de a ieși dintr-o situație de criză. Dezvoltându-și abilitățile de rezolvare a problemelor, copiii pot învăța astfel să facă față obstacolelor cu multă ingeniozitate.
- Stimulează creativitatea și imaginația
Activitățile în aer liber oferă oportunități nenumărate de gândire creativă, pe măsură ce copii explorează mediul înconjurător prin intermediul jocurilor de rol sau al scenariilor născute din fantezia fără limite a copiilor.
- Dezvoltă iubirea și respectul față de natură
Viitorul nostru depinde de copiii noștri. Dacă un copil crește fără să se plimbe printr-o pădure, fără să fi săpat vreodată în pământ, fără să urce pe cărări de munte, fără să se joace în apa vreunui râu sau să vadă animalele în habitatul lor, nu va ști și nu va înțelege modul în care curge viața în mediul înconjurător și, în consecință, nu se va conecta și nu va iubi natura.
Puterea exemplului: cea mai bună modalitate de a-l face pe cel mic să iubească jocul în aer liber
Spune-mi cât tip petreci în aer liber ca să-ți spun cum să-l faci pe cel mic să se joace pe afară! Copiii copiază comportamentul părinților. Așadar, dacă cel mic preferă ecranele în loc să iasă afară la joacă, poate ar trebui să îți verifici puțin și propriile obiceiuri și să începi să faci schimbări în propriul stil de viață.
Nu este suficient să le spunem copiilor să meargă la joacă, este necesar să acționăm și noi. Stabilește câteva activități pe care să le faceți pe-afară împreună de câteva ori pe săptămână. Joacă-te împreună cu copilul tău, explorați parcurile și zonele din apropierea casei împreună, mergeți mai des în drumeții sau la picnic, profitați de timpul liber pentru a ieși în natură în familie sau cu prietenii celui mic, indiferent de vremea de afară.
Grădinăritul este o altă activitate care îi încântă pe copii. Dacă nu aveți o mică grădină unde să lucrați împreună, încercați să plantați flori sau alte plante în mici ghivece, pe balcon. Lasă-i pe copii să își îngrijească singuri propria plantă. Vei reuși nu doar să îi deconectezi de la ecrane, ci să să le dezvolți sentimentul de grijă și responsabilitate pentru o anumită activitate. Iată și alte idei de activități pe care le puteți face împreună în aer liber:
Grădinăritul este o altă activitate care îi încântă pe copii. Dacă nu aveți o mică grădină unde să lucrați împreună, încercați să plantați flori sau alte plante în mici ghivece, pe balcon. Lasă-i pe copii să își îngrijească singuri propria plantă. Vei reuși nu doar să îi deconectezi de la ecrane, ci să să le dezvolți sentimentul de grijă și responsabilitate pentru o anumită activitate.
Iată și alte idei de activități pe care le puteți face împreună în aer liber:
- picturi cu noroi;
- pentru cei mici, e mare distracție gătitul cu apă, noroi și verdeață;
- vânători de comori în parc sau în grădină;
- desenat cu creta pe asfalt;
- jocurile clasice ale copilăriei: de-a v-ați ascunselea, șotron, jocuri de aruncat la țintă, jocuri cu mingea etc.;
- realizarea unor decoruri cu materiale din natură: crengi, frunze, iarbă etc.;
- trasee cu obstacole realizate din jucării.
- Iar lista de activități se poate prelungi în funcție de imaginația ficărei familii.
În concluzie, jocul în aer liber îi ajută pe copii să rămână activi și să crească sănătoși. În plus, este o modalitate excelentă prin care cei mici se conectează cu natura și cu ei înșiși. Încurajează-ți așadar copilul să iasă zi de zi să exploreze lumea, să învețe și să se joace în libertate!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.