Conceptul de învățare prin joc este o metodă recunoscută pentru impactul său pozitiv asupra dezvoltării cognitive, fizice și emoționale a copiilor. Dar câți dintre noi, adulții, părinți sau profesori, știm cu adevărat să valorificăm puterea extraordinară a jocurilor în procesul de învățare astfel încât să ne ajutăm copiii să se dezvolte armonios și să acumuleze cunoștințe în mod natural, fără constrângeri, amenințări sau stres? Cu alte cuvinte, să atingă un echilibru și o stare de bine în viață.
Pentru a te ajuta în acest scop, ți-am pregătit articolul de mai jos în care vei citi informații utile despre:
- Beneficiile învățării prin joc
- Exemple de studii care susțin învățarea prin joc
- Cum poți sprijini învățarea prin joc
- Tipuri de jocuri recomandate pentru învățarea prin joacă.
Beneficiile învățării prin joc sau de ce este jocul un element important în viața omului?
Jocul este un dar al naturii, atât omul, cât și animalele, se nasc cu această nevoie de joc. “Civilizația umană se naște și se dezvoltă în joc și ca joc”, afirma istoricul olandez Johan Huizinga în opera sa “Homo ludens” din 1938, lucrare în care autorul descoperă și evidențiază elementele ludice în cultură. Jocul stimulează curiozitatea și trezește setea de cunoaștere și poate sta la baza multor descoperi remarcabile și invenții inedite.
Așadar învățarea prin joc poate îmbina educația cu distracția, permițând copiilor atât să învețe în mod natural și eficient, cât și să se exprime liber și creativ. Într-o lume în care metodele tradiționale de predare se confruntă adesea cu provocări legate de motivația și implicarea elevilor, jocul devine un instrument valoros și un aliat de bază în procesul educațional. Iată doar câteva dintre beneficiile pe care jocul le poate aduce atunci când este inclus în procesul educațional:
1. Stimulează dezvoltarea cognitivă timpurie
Specialiștii recomandă introducerea jocurilor de la vârste fragede, întrucât jocul contribuie la dezvoltarea cerebrală a copiilor. Jocul le oferă celor mici inclusiv o înțelegere mai bună a lumii. Pe de altă parte, lipsa jocului va duce la pierderea conexiunilor neuronale legate de joc. Studii recente în neuroștiință arată că activitățile ludice și jocurile la vârstele mici pot modifica chimia creierului și întregul său proces de dezvoltare.
2. Dezvoltă abilitățile sociale și emoționale
Jocul este și un prilej de socializare și interacțiune și încurajează cooperarea, comunicarea și lucrul în echipă. În cadrul jocurilor, copiii învață să respecte regulile și totodată își dezvoltă abilitățile de negociere, de leadership și de planificare. În plus, jocurile sunt un mediu sigur și prietenos în care cei mici învață să își gestioneze emoțiile, să facă față frustrărilor și să își dezvolte stima de sine.
3. Stimulează creativitatea
În timpul jocurilor copiii pătrund pe tărâmul imaginației, își creează scenarii, inventează soluții la provocările cu care se confruntă și își descoperă astfel lumea și resursele imaginare interioare. Antrenarea creativității este importantă pentru o sănătate și o dezvoltare mentală sănătoasă.
4. Ajută la creșterea motivației și stimulează învățarea activă
Atât profesorii, cât și părinții se plâng de lipsa de motivație a copiilor când vine vorba de învățat. Oamenii mari tind să ia lucrurile prea în serios, iar elevii, fie că sunt în clasele primare, fie că sunt deja adolescenți, își doresc activități care să le facă plăcere. De aceea metodele clasice de predare-învățare nu mai sunt suficiente și nici eficiente. Jocul ajută la trezirea motivației tocmai prin faptul că generează o stare de bine, zâmbete și relaxare și nu presupune constrângeri. Astfel, din ascultători pasivi, copiii devin elevi activi, se implică în procesul de învățare și își doresc să cunoască mai mult.
5. Dezvoltă limbajului
Timpul de joacă oferă un mediu propice pentru dobândirea de cuvinte noi și exprimarea lingvistică. Copiii experimentează cu sunete noi, creează narațiuni și conversează cu ceilalți participanți la joc. Toate acestea îi ajută să își consolideze vocabularul, să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și să își dezvolte limbajul.
6. Stimulează memoria și concentrarea
Fie că este vorba de memorarea regulilor unui joc sau de reamintirea unor detalii complexe în timp ce construiesc o structură amplă, jocul le stimulează copiilor memoria și concentrarea. Pe măsură ce se implică în activități care le fac plăcere, ei exersează în mod natural concentrarea atenției și reținerea informațiilor.
7. Stimulează inteligența
Se pare că jocul ajută și la dezvoltarea intelectului uman. În sprijinul acestei informații, stă studiul realizat de cercetători de la Universitatea din Arkansas, potrivit căruia, atunci când li se oferă copiilor de până la 3 ani jucării în mod regulat și sunt stimulați să se joace, aceștia vor avea un IQ mai mare.
Studii care susțin învățarea prin joc
Numeroase cercetări susțin ipoteza că învățarea prin joc este eficientă și stimulează dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Unul dintre aceastea, realizat de către American Academy of Pediatrics și publicat în 2018 a evidențiat importanța jocului pentru dezvoltarea cerebrală sănătoasă, subliniind că timpul dedicat jocului este esențial pentru învățare și sănătate emoțională a copiilor.
Un alt studiu publicat în Journal of Educational Psychology arată că jocurile educative stimulează consolidarea cunoștințelor în diferite domenii precum matematica și științele. Copiii care participă la jocuri educative au o capacitate mai mare de a reține informațiile și de a le aplica în situații concrete, în viața de zi cu zi.
De asemenea, psihologul american, Edward Fisher, care a analizat 46 de studii efectuate pe tema jocului, a scos în evidență același rezultat: jocul poate îmbunătăți dezvoltarea cognitivă, lingvistică și socială a unui copil.
Cum poți sprijini dezvoltarea prin joc a copilului tău?
Dacă în teorie totul este clar, beneficiile jocului în învățare fiind deja demonstrate, cum rămâne totuși cu partea practică? În primul rând, ca părinte, poți începe prin a aprecia jocul ca pe o metodă validă de învățare. Cu alte cuvinte, tu, ca adult, ar fi bine să vezi dincolo de dimensiunea distractivă a jocurilor și să nu le mai consideri doar un mod de a-i ține ocupați pe copii. Iată ce poți face concret:
Oferă-i copilui tău jocuri de la vârste fragede și joacă-te împreună cu el. Pentru bebeluși, jocurile senzoriale pot fi introduse de la 5-6 luni, oferindu-le posibilitatea de a explora lumea cu toate simțurile. De asemenea, aceste jocuri favorizează dezvoltarea motricității și a abilităților cognitive și emoționale ale copiilor.
Nu uita de jocurile clasice chiar și pe măsură ce copilul crește. O analiză publicată anul acesta de Asociația ALIAT a scos în evidență faptul că adolescenții între 13 și 15 ani petrec între 14 și 16 ore pe zi pe ecrane. Jocurile clasice stimulează nu doar învățarea, ci și socializarea și reduc această dependență de dispozitive. Este important să petrecem timp cu copiii în toate etapele lor de dezvoltare și să le reamintim constant că bucuria adevărată stă în lucrurile simple și în relaționarea umană autentică.
Un al doilea aspect ține de sistemul educațional unde lucrurile sunt mai complexe. Dar dincolo de norme și metodologii impuse de sistem, dacă ești un dascăl dedicat profesiei și elevilor tăi, jocul nu ar trebui să lisească de la orele tale. Fie că este vorba de jocuri didactice, jocuri STEM, jocuri creative sau alte jocuri educative, oricare dintre acestea te pot spijini pentru a stimula curiozitatea elevilor și a le pune în valoare potențialul maxim.
5 tipuri de jocuri care susțin învățarea prin Joacă
Există nenumărate jocuri care pot fi folosite pentru a sprijini învățarea, în funcție de vârsta copiilor și de obiectivele urmărite. Iată 5 exemple:
- Jocurile de societate. Fie că este vorba de jocurile simple cu tablă de joc, zar și pioni, fie că este vorba de jocuri complexe de strategie, cu elemente de planificare și negociere, care implică concepte economice sau care dezvoltă vocabularul, toate sunt excelente pentru învățarea prin joc.
- Jocurile STEM. Un concept inovator care includea inițial doar științele exacte, înglobează acum și domeniile creative, susținând nevoia copiilor de a experimenta și de a de a testa cu propriile simțuri pentru a învăța concepte științifice noi.
- Jocurile puzzle. Aceste stimulează concentrarea, capacitatea de memorare și atenția, fiind în același timp un antrenament excelent pentru creierul în dezvoltare al copiilor. În plus, pot fi un prilej de conectare între adulți și copii, precum și o modalitate de a-i ține pe copii departe de ecrane un timp îndelungat.
- Jocurile creative. Seturi de construit, de pictat sau de modelat, toate aceste jocuri creative le dau prilejul copiilor să se exprime creativ și să se bucure de propriile realizări.
- Jocurile de rol și de imaginație. Jocurile clasice de-a mama și de-a tata cu păpuși, jocurile de-a medicul sau bucătarul le permit copiilor să exploreze universul anumitor meserii, precum și să experimenteze anumite stări și atitudini: de grijă, empatie, responsabilitate. În felul acesta își dezvoltă imaginația, creativitatea, precum și abilitățile sociale și de comunicare.
În loc de concluzie…
Finalul acestui articol nu se vrea a fi o concluzie, ci un îndemn: includeți cât mai mult jocurile clasice în viața voastră și a copiilor voștri! Într-o eră în care copiii petrec mai puțin timp în aer liber jucându-se decât deținuții (un alt studiu recent a demonstrat acest lucru!), în vremea tehnologiei, a vitezei și a lipsei timpului, jocul este o modalitate sigură de reechilibrare, de regăsire și reconectare umană.
Jocul îi ajută pe copii să învețe mai ușor nu doar noțiuni, cunoștințe și atitudini, ci și să ajungă la ei înșiși, să se descopere și să se accepte așa cum sunt, frumoși și minunați în toate aspectele vieții!