Cadre didactice, Creativitate, Educație, Experimente, Jocuri copii, Saptamana Verde, Scoala Altfel, Stiinta

Rolul jocurilor STEM în educație

Învățare activă sub forme distractive și eficiente pentru era digitală

Cum adaptăm sistemul educațional la nevoile actuale?  Cum păstrăm interesul copiilor pentru școală, când toate informațiile sunt acum la un click distanță?  Și, mai ales, cum pot profesorii să îi mențină pe copii curioși, atenți și captivați la ore, fără să se plictisească rapid?

Sunt doar câteva întrebări care îi preocupă pe profesori și părinți deopotrivă.

În acest articol vei citi despre:

  • Conceptul educațional STEM și jocurile cu super-puteri care fac echipă cu profesorii pentru a aduce în clasă o metodă interactivă de învățare;
  • Ce abilități își dezvoltă copiii cu ajutorul jocurilor STEM;
  • Cum poți aplica concret la ore conceptul educațional STEM cu ajutorul jocurilor și câteva exemple concrete.

Nu este un secret că lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare, ghidată de avansul tehnologic și dependența tot mai mare de sfera digitală. Cu toate acestea, sistemul educațional pare că nu ține pasul cu vremurile, bazându-se pe principii care nu se mai potrivesc în realitatea în care trăim. 

Școala de ieri și de azi

Copiii au nevoie de stimulente mai interactive ca niciodată. Se plictisesc repede, iar volumul de informație pe care-l asimilează zi de zi este unul impresionant. Așadar, de la vârste fragede, dezvoltă sisteme complexe de sintetizare a informațiilor la care sunt expuși. Depinde de noi, adulții, să îi expunem la informații cât mai utile și tot mai adaptate la realitatea lor.

Curiozitatea este motorul care alimentează fiecare acțiune a celor mici. Au nevoie de structură și informații logice, au nevoie să înțeleagă de ce. De aceea, metodele de predare bazate pe memorare nu mai funcționează pentru noile generații.

Este nevoie să adoptăm în școli sisteme noi, bazate pe învățare activă, în care elevii să iasă din rolul de receptori pasivi ai informațiilor. Este nevoie de jocuri cu super-puteri!

Deci, ce poate face școala pentru a ține pasul cu nevoile elevilor?

O metodă tot mai folosită la nivel global este disponibilă de ceva vreme și în România. Având la bază implicarea activă a copiilor la ore și predarea interactivă a unor concepte științifice sau matematice, această metodă are un impact extrem de benefic atât asupra elevilor, care se declară dornici să petreacă timpul la școală, cât și asupra profesorilor, care se declară entuziasmați să facă orele altfel. 

Conceptul jocurilor STEM

“Spune-mi și voi uita. Arată-mi și voi ține minte. Implică-mă și voi înțelege”

Metoda complementară de educație pe care ne dorim să o vedem prezentă în cât mai multe școli din România are la bază tocmai noțiunea “Implică-mă și voi înțelege”. 

Jocurile STEM/STEAM, acoperă o curriculă impresionantă din sferele Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte, Matematică. Astfel, cu ajutorul conceptului educațional STEAM, avem la dispoziție o nouă abordare – învățarea activă, ajutându-i pe copii nu doar să rețină mai ușor informațiile, dar și să își dezvolte numeroase abilități importante cum ar fi gândirea analitică, creativitatea, spiritul competitiv și colaborativ.  

Aceste activități STEM sunt concepute pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă cum funcționează lumea din jurul lor într-un mod interactiv, experiențial. Pe lângă pasiunea pentru diverse arii profesionale, aceste jocuri educaționale STEM sau STEAM sunt concepute pentru a forma adulți puternici și dornici de dezvoltare profesională și personală.

O lume educată înseamnă un viitor mai bun, iar generațiile actuale sunt „înfiorător” de inteligente. Prin implementarea tehnicilor de învățare interactivă, ajutăm copiii să țină pasul cu evoluția, într-o manieră amuzantă, fără a pune, însă, o mare presiune pe ei.

Ce sunt jocurile STEM? Dar activitățile STEAM?

Cu fiecare generație, copiii par să dezvolte o inteligență nativă peste medie și o curiozitate incredibilă pentru modul concret, practic, în care se întâmplă lucrurile în jurul lor. Sunt mai atrași de tehnologie, de științe, de matematică, de inginerie, dar și de industriile creative, adică de artă. 

Micile izvoare de întrebări nesfârșite au reușit să ajungă la un echilibru între logică și creativitate. Cele două elemente combinate conduc inevitabil spre adaptarea rapidă și ușoară la orice le-ar rezerva viitorul. 

Din acest motiv au apărut jocuri STEM, care sunt de fapt niște jocuri științifice. STEM este abrevierea în engleză de la:

Prin astfel de activități, copiii au posibilitatea de a-și dezvolta numeroase abilități de care vor avea cu siguranță nevoie în viitor. Și cum altfel pot învăța copiii cel mai bine, dacă nu prin joacă? 

Toate acestea sunt metode alternative de înțelegere ușoară a unor concepte ce par atât de greu de înțeles când sunt scrise pe o tablă, sub forma unor formule complicate. Și totuși, devin atât de plăcute și simple când sunt aplicate și exemplificate în joacă.

Prin toate aceste tipuri de activități distractive, dar foarte benefice, cei mici reușesc să-și însușească cunoștințe solide, ce vor rămâne cu siguranță stocate în memoria de lungă durată. 

Dar, ce sunt activitățile STEAM?

Dezvoltarea creativității a devenit unul dintre pilonii de bază ai dezvoltării personale pentru generațiile actuale. Într-o lume ce tinde tot mai mult spre digital, să fii creativ, să găsești modalitatea în care să te poți exprima exact așa cum ești, fără să urmezi trenduri, este o necesitate majoră. 

Conceptul STEAM înglobează, alături de ariile tehnice, și domeniul artei.

Se spune că individul care nu-și exploatează creativitatea nu este un om împlinit. În orice lucru din jur există artă, dacă știi să o vezi, iar copiii încep să-și construiască personalitatea tocmai pe cei doi piloni ai creativității și imaginației.

Educă acum, pentru viitor!

Economia globală este într-o continuă schimbare, iar ea afectează toate ariile profesionale. Deja ne lovim de tehnologii care au capacitatea și performanța de a înlocui numeroase profesii. Datoria noastră este aceea de a le dezvolta acum copiilor capacitatea de a se putea adapta cu ușurință la orice schimbare din viitor.  

Începând de la Inteligența Artificială, care a devenit un real ajutor în programare, sau micii roboței transformați în ospătari prietenoși, întreaga lume este în plină dezvoltare. Se estimează că în doar 15 ani, lumea va arăta complet diferit:

  • unele joburi repetitive și manuale vor fi înlocuite de mașinării automatizate;
  • actualele locuri de muncă vor fi complet transformate;
  • noi oportunități și cariere își vor face simțită prezența printre cele actuale.

Chiar dacă 15 ani par destul de mulți, copiii vor simți din plin întreaga schimbare. Astfel de jocuri interesante și captivante, reușesc să dezvolte abilități noi și să le consolideze pe cele deja existente. 

Iată doar câteva dintre super-puterile de care copiii vor avea nevoie toată viața

1. Curiozitatea

O vorbă veche ne îndeamnă să nu mai fim atât de curioși de tot ce se mișcă în jurul nostru. Realitatea ne demonstrează că cei ce sunt cu adevărat interesați de toate transformările ce au loc, vor fi cei ce se vor adapta mai rapid oricărei schimbări. 

Să fii curios înseamnă să ai dorință de dezvoltare, atât pe plan personal, pentru a deveni un om mai bun, inteligent și înțelept, cât și pe plan profesional, unde avansul tehnologic te împinge să îmbrățișezi noi abilități despre care nici nu știai că există. 

Activitățile STEM reușesc să stârnească din plin curiozitatea copiilor. Sunt moduri interactive și atractive de dezvoltare.

2. Gândirea critică și independentă

Una dintre cele mai mari probleme din secolul XXI este dezinformarea. Tehnologia o avem la îndemână, dar ea trebuie să fie folosită în scopuri pozitive. Jocurile STEM și STEAM învață copiii că „nu tot ce zboară se mănâncă”.

Astfel, aceste activități ce includ jocuri de matematică sau dezvoltare prin frumusețea creativității sunt cele mai potrivite pentru a-i ajuta pe cei mici să gândească independent, să aibă propriile opinii, să sintetizeze orice informație pe care o primesc și să își susțină punctul de vedere.

3. Munca în echipă și creativitatea

O lume mai frumoasă este o lume unită, iar copiii par să știe deja acest lucru. Pentru a-i insufla spiritul de echipă, copilul are nevoie de activități de învățare interactivă, care au la bază colaborarea între membrii echipei. 

Munca în echipă dezvoltă și alte abilități cognitive:

  • atenția la detalii;
  • memoria;
  • raționamentul;
  • conștiința de sine;
  • flexibilitatea;
  • creativitatea;
  • gestionarea comportamentului;
  • controlul emoțiilor;
  • limbajul;
  • interacțiunea socială;
  • anticiparea;
  • interpretarea;
  • capacitățile asociative;
  • stabilirea obiectivelor;
  • logica;
  • percepția…

…și lista poate continua. 

Progresele neîncetate ale tehnologiei schimbă modul în care copiii învață și se conectează la lumea exterioară zi de zi. Abilitățile pe care le dezvoltă jocurile STEM/STEAM le oferă o bază solidă pentru a face față schimbărilor majore din viitor.

Astfel, activitățile și jocurile STEM ce pot fi introduse în școli sunt un real beneficiu pentru copii.  

Cum te vor ajuta jocurile STEM la ore?

Joaca, de orice fel, stă la baza dezvoltării umane. Deprinderea de cunoștințe noi și de abilități necesare unei persoane echilibrate are loc prin joacă, în cel mai armonios mod cu putință. 

Jocurile STEM îi ajută pe cei mici să deprindă noțiuni legate de matematică, mecanică, construcții, să învețe despre gravitație, forțele fizice care acționează în jurul lor, despre magnetism și multe alte aspecte importante, despre tot ce este văzut și nevăzut. 

Științele naturii au acum un aliat, jocul educativ Planeta Pământ

Povestește-le copiilor cum funcționează Planeta Pământ, construind un ecosistem ce redă întocmai modul în care se dezvoltă vegetația, care este circuitul apei în natură sau cum schimbările climatice influențează viața pe pământ. Arată-le copiilor ce este poluarea, ce sunt ploile acide și cum se formează; observați împreună cum se topesc ghețarii, dar și cum fără plante și vegetație… am rămâne fără oxigen. Toate acestea sunt posibile cu jocul educativ Planeta Pământ

Despre mulțimi, cantități și șiruri logice cu jocul Vreau sa fiu Programator

Câți copii nu visează astăzi să fie programatori, să ajungă în IT? Dar se gândesc ei oare că pentru asta au nevoie tocmai de noțiunile elementare de matematică? Bazele programării sunt noțiuni de matematică pură, doar că acum le poți preda într-un mod distractiv și ușor de înțeles.

Cum protejăm mediul prin energia verde și cum o putem obține? Jocul Energia Vântului și setul de Vehicule solare sunt exact ce ai nevoie 

Ce mod mai bun de a explica despre sursele alternative de energie, nepoluante și infinite, decât acela de a le arăta prin exemple pe care copiii le pot asimila cu ușurință? Construiți împreună roboței care se deplasează cu ajutorul soarelui sau al apei sărate ori asamblați mecanisme ce au nevoie doar de puțin vânt pentru a se deplasa.

Despre vulcani, lavă și erupții spectaculoase poți povesti cu ajutorul jocului Vulcanul cu lava curcubeu

Copiii sunt fascinați de povești cu lavă și vulcani, de culori puternice și erupții spectaculoase. Iar dacă pot chiar ei să le realizeze, vor fi în culmea fericirii. Vulcanul cu lava curcubeu este un alt joc cu super-puteri care are la bază conceptul învățării active, ce poate fi folosit cu succes în sălile de clasă pentru joacă serioasă.

Orele despre corpul uman vor fi fascinante cu jocul Cum funcționează Corpul Uman alături de macheta Scheletului Uman

Corpul uman este încă un mare mister, dar poate fi mai ușor de înțeles prin exemple și experimente făcute chiar de copii. Explorați împreună biologia și chimia organismului uman prin experimente interesante, realizate cu ajutorul instrumentelor de laborator. Rezultatele vor fi Fascinante!

Educația pe baza activităților STEM sau STEAM este poarta spre dezvoltarea pentru viitor, spre o lume în care curioșii de astăzi sunt savanții de mâine. De aceea considerăm că aceste jocuri educative chiar au super-puteri. 

Descoperă mai multe jocuri cu super-puteri de la D-TOYS & ROOVI, pe care le poți folosi cu succes în clasă, transformându-i pe copii din receptori pasivi ai cuvintelor scrise, în mici savanți ce descoperă și învață prin explorare activă!

Articole Similare